1867’den 1970’lere kadar Amerika’nın bir çok eyaletin de “Göz zevkini Bozan Dilenci Yasası” vardı. Namı diğer adıyla “Çirkinlik Yasası”.
Çirkinlik Yasası
1860 ile 1970’li yıllar arasında ayrımcılığın dozunu gözler önüne seren “Göz Zevkini Bozan Dilenci Yasası” onaylandı. Son derece eşitsiz, son derece ayrıştırıcı bu yasa ABD tarihinin olduğu kadar, tüm dünyanın en çirkin yasası olarak tarihe adını yazdırdı. Çirkin Yasası ilk olarak 1867 yılında San Francisco’da ortaya çıktı ve daha sonra ülkenin Batı/Orta Batı olarak bilinen diğer bölgelerine hızla yayıldı.
Yasa dilencileri kapsıyor gibi görünse de hasta, sakat, yaralanmış ya da bir şekilde hasara uğramış engelli insanlara da uygulanıyordu. Düşünün ki ekmek almak için sokağa çıkan ya da yolda, işlek bir cadde de , kamusal alanlarda görünen engelli 1 dolardan 50 dolara kadar uzanan cezaya çarptırılıyordu, ödemezse hapishaneye veya düşkünler evine gönderiliyordu. Yayılım gösteren bu yasalar ile engelli vatandaşların özgürlük hakları kısıtlamalara uğramaya başladı. Engellilerin insani yaşama hakkı ve bireysel özgürlüklerinin neredeyse tamamı elinden alınmıştı.
ABD bu yasa ile vatandaşlarının hareketlerini ve konuşmalarını yani özgürlüklerini kontrol altına alıyordu. Reformcuların halkın mevcut yaşam standardını koruyacağına inandığı bu yasa son derece çirkinlikten ibaretti.
Amerika İç Savaşı’ndan iki yıl sonra engelli bireylerin iş olanaklarına fırsat tanınmadığı için, haliyle dilenmeye başlamışlar, bu durum hükümeti rahatsız etmiş ve sokaklardan uzaklaştırmak için böyle katı kurallara sahip bir yasayı yürürlüğe sokmuşlar.
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.