
Düşüncesi bile tüylerimizi diken ederken Vladimir Petrovich Demikhov’un çift başlı köpek deneyini beraber göz atalım;
Çift Başlı Köpek Deneyi
Kafamızın, dilini anlamadığımız bir varlık tarafından kesilip, başka bir kişinin boynuna dikildiğini hayal edelim. Başkasının vücudunda, sadece kafa halinde yaşadığınızı düşünelim. Düşüncesi bile tüylerimizi diken ederken Vladimir Petrovich Demikhov’un yaşamı boyunca yaptığı deneyler ve en çarpıcı olanı çift başlı köpek deneyine birlikte bir göz atalım.
Vladimir Petrovich Demikhov 18 Temmuz 1916 yılında Rusya da Kulini çiftliğin de doğdu. 1937 yılın da biyoloji öğrencisiyken metal bir kalp yaptı ama bir insan göğsünün içerisine yerleştirilemeyecek kadar büyüktü, Vladimir de köpekte denedi vücut dolaşımını sağladı. Fakat 5,5 saat sonra köpek yaşamını yitirdi. Aslında Vladimir iki başlı köpek deneyinin zeminini burada atmaya başladı.
2.Dünya savaşının çıkmasıyla Vladimir’in çalışmalarını bırakmak zorunda kaldı. Bir patolog olarak görev için cepheye gönderildi. Birçok ameliyatlar ile tecrübe kazandı.
Kalp Kullanımı-Akciğer Preparasyonu
1940 yılında köpeklerin kasığına kalp nakli yapmaya başladı. İlk kalp nakli Carrel tarafından 1945 yılı boyunca yapılmıştır. Kalbi göğüs içerisine koyma çalışmalarını 30 Haziran 1946 yılında başardı. Köpek, bir kalp-akciğer transplantasyonundan sonra 9 saat 26 dakika hayatta kaldı. O yıl içerisinde, bir hayvana yapılan kalp-akciğer transplantasyonunda 5 gün hayatta kalmayı başardı. Bir zaman sonra, bir nonselüler heterotopik kalp nakli modelinde çalışmaya başladı ve 1956 yılında hayatta kalma süresini 32 güne kadar uzattı.
1947 yılında Petrovich Demikhov, ilk başarılı izole akciğer transplantasyonunu yaptı ve 7 günün sonunda hayvan hayatını kaybetti. 67 kalp-akciğer transplantasyonundan köpeklerin 44’ü hayatta kalma süresi 6 güne kadar başarılıydı. Hatta bir köpek 1950 yılında bir gösteri için tren ile kongreye bile gönderildi.
Çift başlı köpek deneyinin zeminin hazırlayan bu deneylerden sonra 1954’te Sovyet Cerrah Vladimir Demikhov, bir köpek yavrusunun başını ve ön ayaklarını ile koparttıktan sonra bir Alman Kurt köpeğine nakletti ve çift başlı hayvan elde etti. Zavallı hayvanlar korkunç bir ızdırap içinde neye uğradığını şaşırdı. Artık iki aynı vücuda sahip iki ayrı köpek başı da birbirinden bağımsız hareket etmiş ve su içebilmişti. İlk zamanlar büyük olan köpek kendisine nakledilen küçük köpekten kurtulmaya çalışmış. İlerleyen zamanlardan sonra mecburen kabullenmiştir. Büyük sistematik işkencelerin sonunda bu hayvanlar bir aydan az yaşadı.
Vladimir 1995 yılında Moskova da kendine ait laboratuvarını kurmuş ve emekli olana kadar çalışmalarına devam etmiştir. Çift başlı köpek deneyi her ne kadar hayvanların ölümüyle teknik anlamda başarıya ulaşamasa da o dönemde bu kadarı bile mucize olarak görüldü.
Tüm bunlara rağmen bu deney organ naklinin mümkün olduğunu gösteren ilk çalışmadır ve bilim tarihi için oldukça önemli bir yere sahiptir.
Delilikle dahilik sınırlarında yaşayan Demikhov ile ilgili videoları izleyince yahut bu deney üzerine düşününce insanın psikolojisini bozabilecek şeylerle karşılaşabiliriz. Sırf kafa halinde yaşayan bir canlı, ya da başka birinin vücuduna bağlı yaşayan ve hareketler üzerinde kontrolü olmayan bir canlı neler düşünür? Neler hisseder?
Başarılı
👏🏽👏🏽
Aradığım şey tamda bu kısa ve öz gerçekten ilgi çekici olmuş.
Teşekkür ederim beni uzun araştırmalardan kurtardın.
Gerçekten harika .Kesinlikle devamı gelmeli.
👏👏
Okuması keyifli sıkmayan bir yazı olmuş 🙂