Louis Martin Cadılığın Tarihi Bilge Kadının Katli adlı eserinde şu şekilde bahsediyor. “Harry Potter etkinliğini sürdürüyor ve Wicca dini bugünün dünyasında en hızlı yayılan dinlerden birisi olma niteliğini koruyor.” Çıkartabileceğimiz sonuç ise, Orta çağda başlayan cadılık imgesinin yeni çağ ve hatta günümüze kadar ulaştığını, karşımıza farklı biçimlerde çıktığını görüyoruz.
Cadılığın Dini olan “Wicca”
Bilinene göre bir Pagan büyücülüğü geleneğidir. Wicca inanışı Batı ve Kuzey Avrupa pagan dinlerine dayanan ve 1950li yıllarda İngiltere’de yeniden yayılmaya başlayan bir Neopagan dinidir. Wicca adı sık sık çağdaş Pagan Büyücülüğünü oluşturan tüm inanç ve uygulama sistemine uygulanmaktadır. Dini büyücülük yalnızca bir sihir yapmak değildir, tanrıya ibadet eden ve ilahi olanı doğada canlandıran gizemli bir dindir. Kökenleri Hıristiyanlık öncesi dini geleneklerde, folklorda, halk büyücülüğünde ve ritüel sihrinde yatar, ancak çoğu Cadı ilhamını Wicca’nın en büyük şahsiyetlerinden biri olan Gerald Brosseau Gardner’ın derlediği “Gölgeler Kitabı”ndan alır. Wicca kelimesi ilk olarak Gerald Gardner’ın kitabında geçmiştir. Günümüzde ise hala yerini korumaktadır.
Cadılık Kavramının Literatürde Karşımıza Çıkması
Avrupa’nın Folklor Tarihine baktığımızda uzunca bir süre döneme damgasını vurmuş ve halen izlerini taşıyan “cadı” kavramınında kültürel olarak işlenmiş olduğunu görmekteyiz. Cadılık ile ilişkilendirilen insanların da yargılandıklarını tarihsel sürecinden ötürü bilmekteyiz. Çoğunlukla Avrupa ülkeleri arasında İtalya, İngiltere, Fransa’nın bu süreçte ön planda olduğunu kaynaklar gün yüzüne çıkartmaktadır. Uzunca süre devam eden cadılık imgesinin hiç şüphesiz zaman içerisinde bir kalıp haline gelmesi akabinde halk hikâyelerine ve korku masallarına konu olması kaçınılmaz olmuştur. Zaman içerisinde cadılık kavramı yaşlı kadın figürü ile bağlaştırılmış ve masallarda yer alan kötülük yapan yaşlı kadınlar cadı olarak anılmaya başlamıştır. Kültürel olarak yerini sağlamlaştıran bu kavram hemen hemen herkesin evine konuk olmuş masallarda da yer almıştır. Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Rapunzel gibi masallarda bilinen kötülük yapan bir cadı ve masalın asıl kahramanı arasındaki mücadeleye tanık olunmuştur. Bu kavrama; masal kitapları, romanlar, tiyatro, opera ve beyaz perdede çokça yer verilmiştir.
Buradan Cadılık ve Kadınlık 2 adlı yazımıza ulaşabilirsiniz.
Diğer tarih yazılarımızı incelemek için tıklayın…
Teşekkürler