Gandhi’nin İngiliz kumaşına karşı protestocu yaklaşımını mutlaka bilinmelidir.Çok az bulunan ve çok değerli olduğu sanılan şey olarak toplumda kullandığımız “Bulunmaz Hint Kumaşı” deyiminin ardında acıklı hikayeyi birlikte bir göz atalım
Bulunmaz Hint Kumaşı Deyiminin Ardındaki Acı Gerçek
İngilizlerin Hindistan hakimiyeti 1612′ de British Eats India Company şirketi aracılığıyla önemli şehirlerinde ticari merkezler kurmasıyla başladı. Demir, kömür, çay, pamuk… velhasıl bölge oldukça bereketliydi. 1757’de şirket artık bir devlete dönüşmüştü. İngilizlerin düzenli ordularının karşılarında küçük Hint prenslikleri bir bir düşecekti. Düşünün ki 1803’e gelindiğinde Pencap bölgesi hariç ülkenin tamamı sömürgeleştirilmişti. İngilizler’in dünyayı sömürürken en fazla acı çektirdiği ülkelerden biride Hindistan.
KUMAŞLARI HİNTLİLER BEĞENMEDİ
Pamuk üretimi oldukça kazançlı bir sektördü. Verimli Hint pamuğu ucuz iş gücüyle üretildi, gemilerle İngiltere’ye taşındı. İngilizler makinalarla kumaşa çevirdi., Dünyaya satmaya başladı. Hintliler pazarın önemli parçasıydı ancak bu girişim İngilizlerin büyük bir hayal kırıklığı yaşamasına yol açtı. İngiliz kumaşını beğenmedikleri için daha pahalı da olsa kendi dokudukları kumaşları kullanmaya devam ediyorlardı.
İngilizler, el işi ip eğirme ve kumaş üretimini engellemeye karar verdi. İngilizler bunun üzerine insanlık dışı bir duruma başvurdu. El tezgahlarında kumaş dokumalarını engellemek için Hintli çıkrıkçıların parmakları kesildi.Düğüm atmalarını engellemek amacıyla özellikle de başparmakları tercih edildi. Sadece parmak ve el olsa iyi kolu kesilenler bile oldu. Ve rakam da korkunçtu. Parmakları, eli ve kolu kesilenlerin sayısı 100 binlerle ifade edildi.
Artık Hint kumaşını dokuya bilecek ustalar olmadığı için Hint kumaşı da bulunmaz oldu. Böylece İngiliz kapitalizminin bir sonucu olarak “Bulunmaz Hint Kumaşı” deyimi ortaya çıktı.
(“Cahillikler” adlı kitaptan)
Bir zamanlar Hindistan’ın ürettiği kumaşlar dillere destanmış. Hintli ustaların ürettiği kumaşları herkes bilirmiş. Çok kaliteli ve ustaklık gerektirirmiş. İngilizler Hindistan’ı işgal etmiş. Hintli ustaların kumaş üretmesini engel olmak iştemişler. Çünkü kendileri de kumaş üretiyormuş. Hem de makineyle… Bütün ustaları toplamışlar. Kumaş dokuyamasınlar diye ellerini kesmişlerç Bunu neden yapmışlar? Elbette ürettikleri kumaş satılsın diye. Hintli ustalar kumaş dokuyamaz olunca Hint kumaşı da ele geçmez olmuş.
Deyim olarak kullanılan bu söz; az bulunan ve değerli olan şey anlamındadır. Günümüzde “Kendini Bulunmaz Hint Kumaşı sanıyor” cümlesinin (alaylı bir söylem) kullanımı yaygındır.
Diğer tarih yazılarımızı okumak için tıklayın...
391
Subscribe
Login
0 Yorum