Boğaziçi Üniversitesi’nin rektörlük binasının bulunduğu ve öğrencilerin bir aydır protesto için çeşitli etkinlikler düzenlediği Güney Kampüs’e Pazartesi akşamı giren polis, oturma eylemi yapan bazı öğrencileri de gözaltına almıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Ocak’ta Prof. Dr. Melih Bulu’yu Boğaziçi Üniversitesi Rektörü olarak atamasının ardından düzenlenen protesto gösterileri sürüyor.
İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, son protestolarda 38 ilde 528 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
Bu kişilerden 2’sinin tutuklandığını belirten Çataklı, 108’i adli kontrolle, 498 kişinin ise serbest bırakıldığını söykedi.
Çataklı, “Halen İstanbul’da 28 kişinin işlemleri devam etmektedir. Gözaltına alınan 45 kişiden 22’sinin terör örgütleriyle irtibatlı oldukları kesinleşmiştir” dedi.
Boğaziçi Üniversitesi’nin rektörlük binasının bulunduğu ve öğrencilerin bir aydır protesto için çeşitli etkinlikler düzenlediği Güney Kampüs’e Pazartesi akşamı giren polis, oturma eylemi yapan bazı öğrencileri de gözaltına almıştı.
Daha sonra ise çeşitli illerdeki gösterilerde bazıları Melih Bulu’yu protesto ederken, bazıları toplu taşıma araçlarında, bazıları da gözaltına alınan protestocuların serbest bırakılmasını talep ederken gözaltına alındı.
Öğrencilere hukuki destek veren avukatlar, öğrencilerin evlerine yapılan baskınların bu sabah da sürdüğünü duyurdu.
1 Şubat’ta neler yaşandı?
Gün içinde üniversitenin özel güvenlik görevlilerinin müdahale ettiği çadırların bulunduğu alana yerel saatle 21.30’da giren polis, “Saat 21.00 itibarıyla sokağa çıkma yasağı başlamıştır” anonsu yaptı.
Ardından öğrencilerin kampüsten yaptığı canlı yayınların bir kısmını sonlandıran polis, oturma eylemi yapan öğrencilere müdahale etti. Öğrenciler polis tarafından kapılara doğru çıkarılırken sosyal medya platformlarına canlı yayın yapanlar başta olmak üzere bazı öğrenciler gözaltına alındı.
Güney Meydan’daki öğrencilerden alınan bilgiye göre çevik kuvvet, “Slogan atarsanız hepinizi gözaltına alırız” dedi. Rektörlük binasının önünde de, ataması tepkilere sebep olan Melih Bulu’nun rektörlük binasından çıkışı için polis şerit oluşturdu.
Gündüz saatlerinde gözaltına alınan 108 kişiye ek olarak akşam saatlerinde 51 öğrenci gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğrencilerin 98’i, ifadelerinin ardından 2 Şubat’ta sabaha karşı serbest bırakıldı.
4 Şubat günü sabaha karşı, kampüste gözaltına alınıp haklarında tutuklama talep edilen 30 öğrenci de serbest bırakıldı.
Öğrenciler hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildi.
İstanbul Valiliği: Dağılmaları sağlanmıştır
Boğaziçi Üniversitesi Güney Meydan’da polisin öğrencilere müdahale etmesiyle ilgili İstanbul Valiliği de bir açıklama yaptı.
Açıklamada “Boğaziçi Üniversitesi Rektörlük binasını ablukaya alan ve aralarında öğretim üyeleri ile LGBT Kulüp üyesi öğrencilerin de bulunduğu bir grup göstericiye, üniversite özel güvenlik görevlileri tarafından eylemin sona erdirilmesi ve dağılmaları yönünde uyarılarda bulunulmuştur. Yapılan uyarılara itibar etmeyen göstericiler İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizin müdahalesiyle dağılmaları sağlanmıştır” ifadelerine yer verildi.
Ardından yapılan açıklamada da “Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs önünde düzenlenen gösterilerde yapılan tüm uyarılara rağmen eylemi sona erdirmeyen 108, Rektörlüğü ablukaya almak suretiyle bina içinde bulunanların dışarıya çıkmasını engelleyen ve tüm uyarılara rağmen bu eylemlerinden vazgeçmeyen göstericilerden 51 olmak üzere toplam 159 şüpheli Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla İl Emniyet Müdürlüğünce gözaltına alınmıştır.”
Günün ilk müdahalesi kampüs önünde
Boğaziçi Üniversitesi’nde gerilim, Prof. Dr. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasının hemen ardından başlamış, öğrenciler ve öğretim üyeleri Rektörlük koltuğuna “seçilmiş bir ismin” oturmasını savunarak yaklaşık bir ay önce eyleme geçmişti.
Son olarak kampüsteki bir sergide bulunan ve “Kabe görseli içeren” bir resim sebebiyle iki öğrencinin tutuklanması, öğrencilerin tepkisini çekti. Tutuklanan öğrencilerin serbest bırakılması için öğrencilerin bugün kampüs önünde basın açıklaması yapmalarına izin verilmedi.
Öğrencilerin açıklama için üniversiteden çıkmalarına izin vermeyen polis, desteğe gelen öğrenci grubuna da Etiler’de müdahale etti.
‘Aşağı bak’ tartışması
Üniversite kampüsü önünde yürüten öğrencilere bir polis amirinin “Aşağı bak, terbiyesiz” diye bağırarak müdahale ettiği iddia edildi ve ardından birçok polisin öğrencileri gözaltına almaya başlaması sonrası, “#AşağıBakmayacağız” etiketi sosyal medyada en çok gündeme gelen konulardan birisi oldu.
“#AşağıBakmayacağız” etiketiyle kısa sürede yüz binlerce tweet atıldı. Siyasetçilerin duruma tepki gösterdiği açıklamalarında da aynı etiket kullanıldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü ise, videodaki polis amirinin ‘Aşağı bak’ değil, ‘Aşağıdan’ dediğini ifade etti ve memurun sosyal mesafe kuralları gereği göstericilerin dağınık bir şekilde bölgeyi terk etmesi için müdahale ettiğini söyledi.
Polisin okula girmesinin ardından, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri rektörlük önüne yürüdü.
Kaynak : BBC News Türkçe
Diğer Gündem yazılarımızı okumak için tıklayınız.