Ulus devlet…
Sevgili okurlar, hiç şüphesiz her devletin bir kuruluş hikayesi, efsaneleri ve tarihçesi vardır. Bugün sizler için araştırmış olduğumuz konu hepimizin bildiği Avrupa ülkelerinin ulus-devlet olma sürecini sizler için derledik.
PEKİ ULUS DEVLET OLMA SÜRECİNDEN ÖNCE AVRUPA’DA DEVLETLER NASIL ŞEKİLLENMİŞTİ?
Ulus devletlerin oluşmasında hiç şüphesiz en önemli etken Fransız İhtilalidir. Ulus devletler kurulmadan önceki Avrupa devletlerine ve yapısına bakmak süreci kavramak maksadıyla oldukça yararlı olacaktır.
Kutsal Roma Germen İmparatorluğu
Kutsal Roma İmparatorluğu, 962 yılında I.Otto’nun Roma’da taç giymesi ile başlamış ve Napolyon’un 1806’da Ren Konfederasyonu’nu kurmasına kadar devam etmiştir. 1648 Vestfalya Antlaşması’ndan sonra bu imparatorluk, yaklaşık 360 tane devlete bölünmüştür. 15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Roma-Germen İmparatorları, Avusturya’ya da hükümdarlık eden Habsburg Hanedanı’ndan seçilmekteydi.
Dönemin Avrupa’sında yer alan diğer devletler;
- Avusturya
- Prusya
- Rusya
- İsveç
- Lehistan (Polonya)
- İngiltere
- Hollanda (Birleşik Eyaletler)
- Portekiz
- İspanya
- İtalya
- İsviçre
- Devlet-i Âliyye-i Osmaniyye
Lehistan dışındaki tüm devletler Fransız İhtilalinin getirmiş olduğu milliyetçilik, yenilikçilik gibi bir çok akımdan etkilenmişlerdir. Lehistan Fransız İhtilalinin olduğu tarihlerde bir devlet olarak yer edinmemekteydi.
ULUS DEVLET NEDİR?
“Literatürde ulus; topluluk bilincine sahip, ortak bir kültürü paylaşan, sınırları belirlenmiş bir toprak üzerinde, ortak bir geçmişe, gelecek vizyonuna ve kendi kendini yönetme hakkına sahip bir toplum olarak tanımlanmaktadır.”
Avrupa’da bilinenin aksine devletler milliyetçi bir ulusa ait olma kavramı tam anlamıyla mevcut değildi. Antik dönem Avrupa’sından Ortaçağ’a kadar şehir devletleri, prenslikler ve büyük imparatorluklar şeklinde yapılanmaktaydı. Ulus-devletler kavram olarak ilk 16. yüzyılda kurulmaya başlamışsa da Fransız İhtilaline kadar tam anlamıyla bu kavram Avrupa şehir devletlerine yayılmamıştır. Zamanla bu kavram diğer toplumlara da örnek teşkil eder olmuştur. Bu süreç bazı kaynaklarda feodalizmden kapitalizme geçiş olarak da adlandırılmaktadır. Emperyal yayılma, ulus devlet modelinin dünyaya hızla yayılmasına yol açmış ve 20. yüzyıl ortalarına gelindiğinde artık tamamen yayılmıştı.
Sonuç itibariyle artık devletlerde ulusçuluk, aidiyet gibi kavramlar ön plana çıkmış ve günümüz Avrupa devletlerinin yapısını oluşturmuştur.
Diğer tarih yazılarımızı okumak için tıklayınız…
Diğer kültür sanat yazılarımızı okumak için tıklayınız…