AŞKIN MİMARİSİ TAC MAHAL
AY’I KISKANDIRAN GÜZEL; TAC MAHAL
Babürler Döneminde 1627-1658 yılları arasında hüküm süren 5. Hükümdar Şah Cihan tarafından Agra’da inşa ettirilmiştir. Yapılma sebebi sevgili eşi Mümtaz Mahal’i kaybetmesi onun ölümüyle duyduğu büyük acının ve ona olan sevgisinin büyüklüğünü gösterecek biz anıt mezar yaptırmak istemesidir. Şimdiki mimari modele ulaşana kadar iki bin model gösterilmiştir.
Asıl adı Ercümend Banu olan Mümtaz Mahal on dördüncü çocuğunu dünyaya getirirken hayatını kaybetmiştir. O dönemlerde hükümdarın eşi olup çok sayıda çocuk doğurmak övünme ve yükselme sebebiydi.
1632 yılında başlanan yapının inşasında yirmi bir bin işçi, bin fil çalıştı ve yirmi yıl sonra tamamlandı. Mimar Sinan’ın öğrencilerinden olan mimar İsa ve İsmail Efendi ile Hattat Sinan Efendi’yi yapıt için İstanbul’dan davet etti.
Yapıtta, beyaz mermer ve kırmızı kumtaşı kullanıldı. Yerden yüksekliği 82 m’dir, kubbesinin üzerinde de altın alem vardır. Dört minarenin üzerinde de Hattat Sinan Efendi tarafından yazılan Yasin suresinin tamamı bulunmaktadır. Mermerleri üzerinde yapılan oymalarda binlerce akik, sedef, firuze, 42 zümrüt, 142 yakut, 625 pırlanta ve 50 adet inci vardır.
Bahçesinde çeşitli ağaçlar, suyolları, fıskiyeler olan Tac Mahal’in duvarları günün ilk ışıkları değdiğinde pembe, gün aydınlanınca beyaz ve akşam ay ışığının vurmasıyla altın rengine döner. Söylentilere göre bu renk değişim döngüsünün sebebi, Mümtaz Mahal’in ruh halinin, duygu durum değişikliğinin tasviridir.
Mümtaz Mahal ve Şah Cihan’ın sandukaları kubbenin altındadır ve kubbede insanın ağzından çıkan her ses yedi kez yankılanacak şekildedir. Tüm yapıda simetrik olmayan tek şey Şah Cihan’ın mezarının, İslam geleneğine uygun olarak eşinin mezarından üstün ve büyük olmasıdır.
Şah Cihan, Tac Mahal’in tam karşısına aynısının siyah bazalttan olanını yaptırmak istediyse de oğlu ve çevresi tarafından tepki görmüş bu isteğini gerçekleştirememiştir. Oğlu tarafından tahttan indirilen Şah Cihan yine kendisinin yaptırdığı Kızıl Kale’nin Tac Mahal’i gören bir odasına kapatılmış ve ömrünün son günlerini Tac Mahal’i izleyerek geçirmiştir.
Diğer tarih yazılarımızı okumak için tıklayın…