ARA MEVSİMLER KAYIP MI OLUYOR?UZMANLAR NE DİYOR?

  • Home
  • Bilim
  • ARA MEVSİMLER KAYIP MI OLUYOR?UZMANLAR NE DİYOR?

Uzmanlar “Artık eskisi gibi 4 mevsim değil, biri sıcak diğeri serin iki dönemin yaşanacağı bir iklime doğru gidiyoruz.” diyor. Nedenlerini ve sonuçlarını konu alan uzman görüşlerine değineceğiz.

 

ARA MEVSİMLER KAYIP MI OLUYOR?UZMANLAR NE DİYOR?

 

 

Sıcaklık artışlarını değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, yaz mevsimine Eylül ve Mayıs aylarının dahil edilmesi gerektiğini ifade ederek, “Sıcaklık değişimine baktığımız zaman genellikle son 30 yıllık verileri değerlendiririz ve bu sene ne olmuş ona bakarız. Genellikle baktığımız zaman İstanbul’da eylül ayında sıcaklık ortalaması 20,5 derece. Ancak bu sene 24 derece oldu. 3,5 derecelik bir artış var. Bu artış önemli. Sonbahar dediğimiz eylül ayının artık yaza dönük bir sıcaklıkta olduğunu görüyoruz. Demek ki, artık eylül ayını sonbahar ayı olarak değil, yaz ayı olarak bahsedeceğiz. İstanbul’da 10 gün öncesine kadar denize giriliyordu Karadeniz’de. Deniz suyu sıcaklığı 25 derece civarında. Bu zamanlarda onun 10-15 derece düşmesi gerekiyor. Bana göre artık eylül ve mayıs ayının da yaz mevsimine dahil edilmesi lazım. Yani 3 aylık yaz mevsiminin 5 aya çıkması lazım” dedi.

 

“TÜRKİYE ARTIK 2 MEVSİMLİ BİR ÜLKE OLUYOR”

Türkiye’de ‘tropikal gece’ olarak ifade edilen ve 20 derecenin üzerinde seyreden gece sayılarının arttığını belirten Prof. Dr. Şen, “Artık biz Akdeniz ikliminden çıkıyoruz. Yazları kurak ve sıcak, kışları ılık ve yağışlıydı. Artık bunu terk ediyoruz. Yarı kurak iklime doğru gidiyoruz. Küresel iklim değişikliğinden kaynaklanıyor.

Bunun en tipik örneği de tropikal gece dediğimiz gecelerin yaşanması. Gece minimum sıcaklığın 20 derece üzerine çıkması durumudur. Bizde geceleri 20 derecenin üzerine çıkan günler çok arttı. Bu da yarı kurak iklime doğru gittiğimizi gösteriyor. Bahar ayları artık üçer aylık olmayacak. Kurak ve sıcak 5 aylık yaz mevsimi, bunun yanında ılık ve az yağışlı kış mevsimine doğru gidiyoruz. Türkiye artık 2 mevsim bir ülke oluyor. Sıcak bir yaz, ılık bir kış” ifadelerini kullandı.

 

Uzmanlar Türkiye’nin bulunduğu bölgede küresel ısınmanın etkilerinin her yıl giderek arttığını, buna bağlı olarak da üst üste sıcaklık rekorları ve aşırı yağışlar meydana geldiğini söyledi. Türkiye’nin artık meteorolojik olarak daha önce görülmeyen bazı şeylere hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, iki senedir tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de normallerin üzerinde sıcaklıklar görüldüğünü anımsatıyor.

 

Uzmanlar uzayan mevsimler ve mevsim geçişleriyle ilgili turizm ve eğitim sektöründe düzenlemeler yapılması gerektiğini söylüyor. Türkiye’nin daha yaşanabilir ve sürdürülebilir şehircilik anlayışını uygulaması gerektiğini savunuyorlar.

PEKİ MEVSİMLER NEDEN DEĞİŞTİ?

Mevsim değişikliği ve sıcaklığın olağan olması gerekenden daha fazla olması küresel ısınma ile açıklanabiliyor.

Küresel ısınmayı en açık şekilde; “Başlıca atmosfere salınan gazların neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda, Dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isimdir.” tanımlamak mümkündür.

Günümüzde bilim insanları küresel ısınma konusunda hemfikirdirler. Küresel İklim Değişikliği (KİD) insani endüstriyel, tarımsal ve enerji tüketimi gibi faaliyetlerinin sonucu olarak atmosferdeki miktarı ve yoğunluğu artan sera gazlarının neden olduğu küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişiklikleridir. Bu iklim değişikleri kuraklık, çölleşme, yağışlardaki dengesizlik ve sapmalar, su baskınları, tayfun, fırtına, hortum vb. meteorolojik olaylarda artışlar gibi belirtilerle kendini gösterir.

 

Küresel ısınmaya, atmosferde artan sera gazlarının neden olduğu düşünülmektedir. Karbondioksit, su buharı, metan gibi bazı gazların, Güneş’ten gelen radyasyonun bir yandan dış uzaya yansımasını önleyerek ve diğer yandan da bu radyasyondaki ısıyı soğurarak yerkürenin fazlaca ısınmasına yol açtığı düşünülmektedir.

 

Ekvator bölgesinde Türkiye’deki gibi 4 mevsim yaşanmadığını dile getiren uzmanlar,

“4 mevsim bizim bulunduğumuz enlemlerde görülüyor. Ancak, nasıl o bölgelerde böyle mevsim dağılımı yoksa, bizde de öyle olacak. Şimdi yaşadığımız üçer aylık ilkbahar, sonbahar, kış yaz mevsim dağılımı artık daha kuzey enlemlerde görülmeye başlanacak. Ülkemiz iklim değişikliği yaşıyor. Bu değişiklik daha kurak bir iklime doğru gidiyor. Yani artık eskisi gibi 4 mevsim değil, biri sıcak diğeri serin iki dönemin yaşanacağı bir iklime doğru gidiyoruz.”

ifadelerini kullanıyorlar.

Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

 

 

 

 

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags:
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments