Afyonu patlamak ne demek? Afyonu patlamak deyimi nereden geliyor? Anlamı Hikayesi Nedir? Gelin birlikte hikayesine bakalım.. Afyonu patlamak deyimi şimdilerde sadece mecazen kullanılıyor olsa da halk arasında eskiden beri oldukça sık kullanılan bir deyim. Henüz kendine gelememiş, ayılamamış manasında kullanılıyor.
Afyonu Patlamak/Patlamamak Deyiminin Hikayesi
Afyonu Patlamak/Patlamamak….Bildiğimiz gibi afyon haşhaş kapsüllerinin çizilmesiyle ortaya çıkan süte benzer sıvı yani aynı zamanda uyuşturucu. Afyon kullanımı Osmanlı’da da vardı. Bulunması kolay olduğu için müptelası da çoktu.
Osmanlı zamanında ramazan aylarında halk kısmından kimseler, gün içerisinde esrar kullanamadıkları için sahur vakti kapsül ile bu esrarları yutarlar. kapsül, vücut sıcaklığı ve mide asidiyle ancak 2-3 saat içerisinde çözülür ve tabir-i caiz ise patlar. hoşluk ve mutluluk bu patlamadan sonra gerçekleşir. bu durum, halk tarafından bir teşbih ile genel akışa yansıtılarak, sabah kalkılıp da zihnin kendine gelinceye kadarki sürecindeki asabiyet haline afyonu patlamamış tabirini yakıştırır.
Bu olay henüz daha gerçekleşmeden önceki asabiyet durumuna ise daha afyonum patlamadı denir. Afyonu patlamak deyiminin anlamı ve geldiği yer burasıdır. Halk arasında kullanımı o kadar yaygın haldeydi ki 15. ve 16. yüzyıl örneklerinde kadılara karşı yapılan savunmalarda “sabah saatleri idi, henüz afyonum patlamamış olduğundan karşı tarafa sinirlenip, kafasına bir taş vurdum” tarzında savunma örneklerine rastlayabilirsiniz. Daha sonraları bu konudaki yasakların artması sebebiyle bu tip savunma örneklerine pek rastlamak mümkün değildir.
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.