3 Mart 1974 DC-10 THY Paris Uçak Kazası ve Hostes Rona Altınay’ın Mezarı

  • Home
  • Tarih
  • 3 Mart 1974 DC-10 THY Paris Uçak Kazası ve Hostes Rona Altınay’ın Mezarı

McDonnell Douglas DC-10

Döneminin en gelişmiş teknolojileri ile tasarlanan DC-10’lardan Türk Hava Yolları filosunda da 3 adet bulunmaktaydı. Kanatlarında birer ve kuyruğunda bir motor bulunan DC-10 havacılık camiası tarafından büyük ilgi görmüştü. DC-10, 300’e yakın yolcu kapasitesi ve 3 jet motoru ile hava yolu şirketlerinin beğendiği bir uçak olmuştu. Ancak kazandığı bu büyük şöhretin yanı sıra büyük bir handikapa sahipti. Tasarımının ince detaylarından biri onu o güne kadar havacılık tarihinin en ölümcül kazasına taşıyacaktı.

 

TC-JAV

 

Mürettebat ve Uçuş Bilgileri

TC-JAV kodlu, Ankara isimli DC-10, TK-980 sefer sayılı uçuşa Yeşilköy Havalimanı’ndan başlayacaktı. Hedeflenen rota İstanbul-Paris-Londra idi. Uçağın pilotları 7003 saat tecrübesiyle Nejat Berkoz ve 5589 saat tecrübesiyle Oral Ulusman idi. Mürettebatın geri kalanı: Uçuş Mühendisi Erhan Özer, Kabin Amiri Hayri Tezcan ve Hostesler Gülay Sönmez, Nilgün Yılmazer, Sibel Zahin, Semra Hıdır, Fatma Barka, Ayşe Birgili ve Rona Altınay’dan oluşuyordu.

 

THY-TC-JAV

 

DC-10 ile Uçuş ve Kazanın Öyküsü

Yolculuğun İstanbul-Paris ayağı sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Ancak geri kalanı bu kadar sorunsuz geçmeyecekti. Yeşilköy’den uçağa binen 167 yolcudan 50 kişi Paris’te yolculuklarını tamamlamışlardı. Uçakta 150’ye yakın boş koltuk vardı. Bundan ötürü bu boşluk Paris’te doldu. İngiliz hava yolu çalışanlarının grevde olmasından dolayı Londra’ya gitmek isteyenler bu uçuşa akın ettiler. Nihayet DC-10 kalkışa hazır hâle gelmişti. Her şeyin sorunsuz göründüğü Paris-Londra uçuşunun o güne kadar yaşanan en büyük hava faciası olacağını kimse beklemiyordu. Uçuştan yaklaşık 15 dakika geçtikten sonra bagaj kapağının fırlamasından ötürü uçak büyük hasar aldı. 12 bin feet yüksekliğe çıkıldığında kabin basıncı artmış ve bundan dolayı bagaj kapağı fırlamıştı. Normalde bu kapağın yerinde durması ve açılmaması için çelik pimler bulunmaktaydı. Ancak bu pimler hasar görünce bu kapak açılır ve uçağı düşürecek bir basınç farkına sebep olurdu.

TK-980 sefer sayılı uçuşun Paris-Londra ayağı öncesinde bagaj görevlisi ölümcül bir hataya imza attı. DC-10’un bagaj kapaklarındaki kilit sistemi önceki modellere göre farklı idi. Bu farklılıkla ilgili gerekli uyarı İngilizce olarak bagaj kapağı üzerinde yazıyordu. Ancak İngilizce bilmeyen bagaj görevlisi bunu anlayamamış ve bu sebeple pimleri zorlamıştı. Hasar gören pimler bagaj kapağını tutamamış ve en sonunda basınca dayanamayarak infilak etmişti. Bagaj kapağının fırlaması DC-10’un kuyruk bölümüne hasar vermiş, aynı zamanda zeminde de büyük bir delik açılmasına sebep olmuştu. En nihayetinde uçak kontrolden çıkmış ve Paris yakınlarındaki Ermenonville Ormanı’na düşmüştü. Kaza sonrasında her şey paramparça oldu ve mürettebat dâhil kimse sağ kurtulamadı. Cenazelerin yalnızca bir kısmı tanınır vaziyette idi. TK-980 sefer sayılı uçuşun İngilizce kaza raporuna buradan ulaşabilirsiniz.

 

Rona Altınay'ın Mezarı

Kaza Sonrası ve Hostes Rona Altınay’ın Mezarı

Bu vahim kazanın ardından olay yerine bir anıt dikildi. Bu kazanın anıtı sayabileceğimiz bir başka şey ise Hostes Rona Altınay’ın mezarıdır. Altınay, kazadan yaklaşık 2 ay sonra ancak defnedilebilmiştir. 18 Mayıs 1974’deki defin törenininden yaklaşık 1 yıl sonra mezar taşının yerine DC-10 şeklinde bir mezar taşı geldi. Burnu yere saplanmış bir vaziyette bulunan bu mezar taşının önemli bir anıt olduğu da söylenebilir. Zira bu olayın Türk Havacılık camiası açısından yaraları daima taze kalmıştır.

Her havacılık faciası gibi bu facia da havacılık sektörüne büyük dersler verdi. McDonell Douglas şirketi bagaj kapaklarının kilit sistemlerini gözden geçirdi. Uluslararası Havacılık Dairesi yer hizmetlerinde çalışan işçilerin ve memurların gerekli bilgi ve donanıma sahip olmasını kararlaştırdı. DC-10’lar her ne kadar tarihin o zamana kadar gerçekleşen en büyük hava faciasına karışmış olsalar da gerekli modifikasyonların ardından yeniden gökyüzünde yerlerini aldılar. DC-10’lar ile son yolcu taşımacılığı 2014’de yapıldı. Günümüzde DC-10’lar Federal Express gibi önde gelen bazı firmalar tarafından kargo işlemleri için kullanılmaya devam etmektedir.

 

 

 

Diğer Tarih Yazılarımıza Ulaşmak İçin Tıklayınız.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments