
Sadece kendisi için değil tüm çocuklar için savaşan koca yürekli çocuk Iqbal Masih‘in çocuk işçiliğine karşı verdiği özgürlük mücadelesi…
12 Yaşında Suikaste Kurban Giden Çocuk: Iqbal Masih
İkbal Mesih 1982 yılında Pakistan’ın Muridke şehrinde dünyaya geldi ve 4 yaşına kadar ne yaşadıysa o kadar yaşayabildi. Çünkü 4 yaşında diğer akranları gibi ağır şartlarda çalışmak üzere bir tekstil fabrikasına verildi ve burada haftanın 7 günü en az 14 saat çalıştırıldı.
Günde sadece yarım saat molanın olduğu bu fabrikada kendisi ile birlikte onlarca çocuk esir bir köle gibi çalıştırıldı. Çocukların ağzını açmaya fırsatları yoktu, zaten hepsi korkudan vızır vızır çalışıyordu. Fabrika o kadar acımasızdı ki çocuklara sadece hayatta kalacak kadar su ve ekmek veriyordu, tüm çocuklar bir deri bir kemik kalmıştı. En kötüsü de bunun sebebi fabrikanın cimriliği değildi, pahalı halıların sadece küçük parmaklarla dokumanın mümkün olmasıydı. Bu sebepten de çocukların zayıf kalmaları için yemek kasıtlı olarak az veriliyordu.
Ancak bu sessiz sedasız işini yapan çocuklar arasında bir tanesi diğerlerinden farklıydı, o doğuştan asiydi. 4 yaşında girdiği fabrikada 2 sene çalıştıktan sonra 6 yaşlarında şikayet etmeye, isyan etmeye ve oradaki bakıcı denilen, başlarında duran kişilere kök söktürmeye başladı. Ancak fabrika kimseden korkmuyor, çocuklara istediği gibi davranabiliyordu, İkbal’in isyanları da uzun sürmedi. 10 yaşına geldiğinde ise, hala 5 yaşında bir çocuk gibi görünüyordu. Ayrıca yetersiz beslenme ve aynı pozisyonda saatlerce çalışmak vücudunun yamulmasına neden olmuştu.
Bir gün Pakistan Yüce mahkemesinin esir çalıştırmanın yasaklandığını ilan ettiğini duyduğunda fabrikadan kaçtı. Rüşvetçi polislerce yakalanıp fabrikaya geri getirilse de pes etmedi, bu sefer şehirde bir aktivist grubun mitingi olduğunu duydu ve onlara katılmak için tekrar kaçtı.
Esir Emekçiler Kurtuluş Cephesi’ne katılan İkbal, bu grup ile protestolara katıldı, çocuk işçilikleri ile ilgili konuşmalar yaptı. Hatta evraklar düzenleyip eski fabrikasına dönen 12 yaşındaki İkbal, bu sefer fabrikadan, elini kolunu sallayarak yanında onlarca çocuk ile çıktı.
İkmal Mesih bu olaylarla birlikte ülke ve hatta dünya çapında ün kazandı. Herkesin korktuğu mafyalar, bize bulaşmasın diye İkbal Mesih’ten korkmaya başladı. Başta Amerika ve İsviçre olmak üzere birçok ülke de konuşmalar yaptı, milyonlarca çocuk işçinin hayatını değiştirdi. İkbal günden güne daha fazla ilgi odağı haline gelmişti. Çocuk işçiliğine ve köleleştirmeye son verilmesi için her geçen gün Pakistan’da fabrikalar kapatılıyordu. Bu durumda maalesef İkbal, çocuk işçilerin çalıştırıldığı fabrika sahipleri için bir hedef haline geldi.
16 Nisan 19952te İkbal ailesini görmek için Pakistan’a döndüğünde aynı gün Pakistan’ın Muridke kentinde başından vurularak öldürüldü. İkbal’in katili, çocuk işçiliğin sona erdirilmesi sebebiyle yüklü paralar kaybeden bir fabrikanın sahibi Muhammed Eşrefti…
İkbal, 21. yüzyılın başlarında üçüncü dünya ülkelerinde köleliğe karşı mücadelenin ve insan hakları için mücadelenin sembolü haline geldi.
AVRUPA’NIN KARANLIK TARİHİ/ÇOCUK BACA TEMİZLEYİCİLERİ yazımızı okumak için tıklayınız.
Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.