1 Yıl Neden 12 Aydır?

31 Aralık’ı 1 Ocak’tan ayıran nedir? Neden 365 gün veya 12 ay geçtiğinde 1 yıl atlıyoruz?

1 Yıl Neden 12 Aydır?

Ayların oluşumu aslında binlerce yıl öncesine, Roma dönemine dayanır. Bu dönemde bir yıl dörde bölünmüştür. yani bir yıl dört aydır. Bu bölümlenmelere; Venüs, Mars, Terminus ve Luventus adı verilmiştir. Bir süre sonra Sezar, bu bölümlenmenin yeterli olmadığını öne sürerek takvimde düzenlenme yapılmasını istemiştir. Bu işi Mısırlı bilgin Sosigenes üstlenir. Kısa süre sonra Sosigenes , bir takım kurallar çerçevesinde hazırlanan yeni takvimi Sezar’a sunar.

Bu yeni takvime göre; bir yıl 365 gün 6 saat sürmektedir. Bir gün de 16 saat olduğuna göre bu saatin 1 güne tamamlanması için 4 yıla ihtiyaç vardır. buda demek oluyor ki her 4 yılda bir, yıl 366 gün sürecektir. nu 366 günde 12 aya bölünecektir. Fakat 366, 12′ ye tam bölünmez. Sosigenes buna da bir çözüm yolu üretir. 6 ay 30 gün, 6 ay 31 gün sürerse sorun kalmayacaktır. Bu arada 4 yılda bir artan 1 gününde yılın son ayından düşülmesi uygun görülmüştür. O zamanlar yılın son ayı Februarius yani Şubat ayı, yılın ilk ayı ise Mart ayıdır. Bu nedenle Şubat ayı 4 yılda bir 30, diğer yıllar 29 gün çekecektir.

Sezar bu 12 aydan doğduğu aya kendi adını verir; July ( Temmuz ayı). Daha sonraki imparator da kendi adını bundan sonraki aya verir; Augustus ( Ağustos ayı) Ancak Sezar’ın ayı 31 gün iken Augustus’un ayı 30 gündü. Augustus bu durumdan rahatsız olur ve ” Yılın son ayından 1 gün alınsın ve benim ayıma eklensin ” diye emir verir.

Bütün bu gelişmelerin sonucunda 12 ay son halini alır; Şubat ayı dört yılda bir 29 gün, diğer yıllarda 28 gün, Sezar’ın ayı Temmuz ve Augustus’un ayı Ağustos da peş peşe 31 gün çekecektir. Bütün bunların kesin ve bilimsel bir dayanağı yoktur. ama bununda çoğu efsane  ve mitlerin olduğu gibi yıllardır anlatılagelen bir konu olduğu ve içtenlikle inanıp güvendiğimiz efsanelerden biri olduğu aşikar.

 

 

Diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
Tags:
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments