1 saat neden 60 dakika? Neden 40 dakika değil ya da neden 50 dakika değil? Hatta 1 dakika neden 60 saniye de 70 saniye değil?İşte bir saatin neden 60 dakikadan oluşuyor olduğunun sebebi..
1 Saat Neden 60 dk. 1 Dk neden 60 Sn.
1 saat neden 60 dakikadır? Saymak gereksinimi toplayıcılık döneminden hem üretimin bölüşülmesi için hem de üretimin düzeltilmesi için mevsimlerin izlenebilmesi için gök bilim nedeniyle gelişmiştir. Sümer ve onları takip eden Babil sayı sistemi 60 tabanlıdır. Bir saatin 60 dakika olması buradan gelir. Asıl sorulması gereken 60 tabanı nereden gelir?
10 tabanı iki elin parmaklarının sayısı ile ilişkilidir diye varsayılır. Kimin nerede ve ne zaman on tabanını seçtiği belli olmamakla birlikte matematik tarihi ile ilgili bulgular birçok yerde insanların on tabanına yönenilen sayma sistemleri geliştirdiğine işaret ediyor. En çok görülen çetele dediğimiz sistemler çoğu yerde dikine dört adet çizgi yatay ve dialogal beşinci çizgi ile birleştiriliyor. Sonra böyle çizilmiş iki beşliği bir daire içine alınarak bir onlu yapılıyor.
Başka bir teoriye göre Lidyalılar parayı bulmadan önce, insanlar bir şeyleri alıp satarken para yerine takas yöntemini kullanıyorlardı. Bir mala değer biçmek için de parmak hesabı yapıyorlardı.
Ama birde şöyle düşünelim acaba iki elimizi kullanarak pratik bir şekilde en fazla kaça kadar sayabiliriz. Sağ elimizi açtığımız da başparmağımızı kullanarak parmaklarımızın boğumlarını sayalım 12 adet çıkıyor. Her parmakta 3 boğum 4 parmak toplam 12 adet. Sol elimizin bir parmağını her on iki sayım da kapatın beş parmak her biri 12 ye karşılık sol eliniz yumruk olduğunda 5×12 = 60 sayısına ulaşmış oluyoruz.
Yani aslında kaça bu deve diye soran bir Sümerli ye muhattabı sol elinin yumruğunu iki defa sallasa bize 120 onlara da ise 2 yumruk para olmuş olacak Sümer ve sonra Babil sayı sistemi tabanının 60 olması genellikle böyle açıklanıyor.
60 birçok bakımdan farklı avantajı olan bir sayı. İki elle sayılabilecek en büyük sayı olmasının yanında biliyoruz ki 1, 2, 4, 5, 6, 10, 12, 15, 20, 30 kalansız bölünebilen bir sayıdır. Ve on tane bölüni olan daha küçük sayı yoktur. Böyle olunca da yarımlar 3/1 leri çeyrekleri kalansız hesaplama şansı doğar ve büyük kolaylık sağlar.
Fransa da 14. yy da ilk mekanik saatlerin saati daha kesin göstermeye başlamaları ile günün 24 saate ve bir saatin de 60 dakikaya bölünmesi önem kazandı. bununla birlikte bu bölünme ancak saat denilen aletin yaygınlık kazanmasıyla 17. yy da gerçek anlamda benimsenecektir.